
Vestint les ments- La crisi ambiental de la moda
La moda és una de les indústries més contaminants del món i les multinacionals del fast fashion han construït els seus imperis de manera insostenible. Però la responsabilitat no és només seva.
S’estima que el consumidor mitjà compra una mitjana de 53 peces noves a l’any i que cadascuna d’aquestes només s’usa 7 cops abans de desprendre’s d’ella. El 50% del fast fashion actual es llança un any després de la seva compra, i molts cops va a parar a grans abocadors naturals, com el desert d’Atacama a Xile, on les màfies ho cremen de nit per esborrar el seu rastre, generant un impacte ambiental i tòxic irreversible.
Marques com Shein, Temu i en general tot el fast fashion, ens incentiven a fer compres compulsives atretes pel baix preu del qual venen, sense parar-nos a pensar el perquè d’aquest cost tan baix: explotació laboral, mala qualitat dels teixits, còpies de dissenys existents d’altres marques, etc.

Aquestes pràctiques de consum poc sostenibles i compulsives, en les que tot passa de moda molt ràpid per la pressió efímera de les tendències, els vídeos aspiracionals d’influencers a les xarxes socials que ens interpel·len a tenir-ho, i el sistema consumista d’obsolescència programada, ens porten a tenir la sensació que, tot i tenir l’armari ple, mai sabem què posar-nos.
La moda és cultura, és identitat, és expressió, és política, és rebel·lió, però també és consumisme, és contaminació, és explotació…
Com diu el dissenyador afroamericà Dapper Dan, la moda no és només per vestir cossos, sinó també per vestir ments. Per això, abans de comprar una peça de roba ens hem de preguntar: la utilitzarem de veritat moltes vegades? La necessito? Qui l’ha confeccionat? I sota quines condicions? Potser llavors ens adonarem que no cal estar comprant contínuament un munt de coses… Reciclar i reutilitzar el que ja existeix és una manera de cuidar el nostre món lluny d’aquest imperi de polièster i porqueria.
Al Grau en Moda de l’ERAM formem als nostres estudiants per vestir les seves ments i no només els cossos.
Judit Vidiella Pagès
Docent I investigadora de la Universitat de les Arts ERAM- UdG